Menu

Gamla terapimetoder i nyare tappning

Egentligen har yoga och meditation alltid hängt ihop med psykologin och det mentala välbefinnandet, och därför inkluderas numera dessa tekniker i den moderna psykoterapin. AllaPsychotherapist vet att en kropp som mår bra ger större välbefinnande och en klarare livssyn och gör att man kan tampas med problemen bättre.

Huruvida dessa olika metoder som mindfulness, yin yoga eller meditation är bättre än vanlig enkel motion, får varje individ själv komma underfund med, men helt klart ger fysisk träning ett bättre fungerande psyke.

De vanligare behandlingarna inom psykoterapin

KBT, interpersonell psykoterapi och dialektisk beteendeterapi är några vanliga metoder som fortfarande hör till de allra vanligaste. Dock har dessa tekniker mer och mer fått inslag av de gamla österländska metoderna som yoga och meditation. Kanske är det enbart en trend i samhället som gör att dessa kombinationer blir mer intressanta för patienterna, eller så tycker man att de enskilda metoderna inte är tillräckliga. Detta har naturligtvis gjort att många nya metoder har tillämpats och skapat titlar som coach, livsguide eller psykologisk vägledare.

Självhjälp – trend eller nytta?

Tyvärr förekommer det många oseriösa aktörer som utnyttjar människors svagheter för att sko sig ekonomiskt och alla dessa nya trender i samhället gör att vissa har svårt att se skillnad på lurendrejeri och verklig hjälp.

Alla dessa självhjälpsböcker och handledare kan faktiskt få en att må mycket sämre och fler och fler professorer börjar få upp ögonen för det. Idag matas man ständigt med filosofier om utvecklingslära att det har gått till överdrift, menar många. Istället för att förändra samhället som är grunden till utbrändhet, depression och stress, uppmanas man bara ta kontakt med en coach eller köpa en mindfulnessbok, och så är problemet ur världen.

Nutidens coacher

Numera finns det en uppsjö av coacher och beteendevetare som kombinerar gamla terapimetoder med exempelvis rörelsekommunikation eller bildkommunikation. För att arbeta som terapeut, psykolog eller coach kan man studera psykologi, sociologi och pedagogik men även överlappa med ämnen som medicinsk vetenskap, idrott och etnologi. Coacher däremot, behöver faktiskt inte ha någon utbildning alls utan kan enbart ha gått några kurser. Psykologer och terapeuter däremot, har större krav på sig.