Menu

Healing- kvacksalveri eller äkta läkekonst?

Healing, dvs handpåläggning, har förekommit i världen sedan urminnes tider och förknippas ofta med religiösa ritualer. Det sägs lindra eller bota sjukdomar bara genom överförandet av energier. I Sverige anses healing vara rent lurendrejeri och går under patientsäkerhetslagen.

Placeboeffekter eller inte

Resultatet av healing har ingen vetenskaplig grund eller bevis, men trots det har det funnits några mycket kända healers i världen som har blivit enormt kända för sina “gåvor”. Betty Shine är en av dem. Hon var engelska och botade både barn och vuxna över hela världen och var dessutom ett medium. Där32926-support-illness-1200.1200w.tnemot finns inget verkligt svar på om det var healern själv eller andra omständigheter som gjorde folk friskare efter besöken. Anhängare till denna metod menar att blodgenomströmningen ökar och blockeringar av energi löses upp. Läkare å andra sidan, påstår att det enbart är en placeboeffekt. Att beröring är hälsofrämjande är däremot något som man vet gör nytta. Det frigör oxytocin och endorfiner och kan ge positiva psykologiska resultat.

Healing på barn

En del föräldrar har så stark tilltro på healing och alternativa behandlingsmetoder att de motsätter sig vanlig läkekonst. Forskare kritiserar detta starkt, speciellt när det gäller barnadödligheten i afrikanska länder där man tror mycket på voodoo och häxkonster.

Samtidigt har den moderna läkemedelskonsten många fel och brister och de flesta läkemedel skapar biverkningar som faktiskt gör folk ännu sjukare.

Kombinationen av traditionell läkekonst och alternativa metoder

Man kanske kan enas om att vare sig det ena eller det andra ska uteslutas helt. Om man har gjort allt man ska och uppsökt läkare efter läkare och det fortfarande inte blivit bättre, kanske man kan prova på alternativa metoder. Det finns således inget att förlora. Faktum är också att det finns mycket som ännu inte är vetenskapligt bevisat och kanske aldrig blir det. Dock betyder det inte att det inte fungerar. Vissa saker kommer människan nämligen aldrig att förstå, som överföring av energier och tankekraft. Att testa sig fram med ett öppet sinne, utan att helt motsätta sig det ena eller det andra är förmodligen det bästa alternativet. Huvudsaken är att bli frisk!