Menu

Olika meditationstekniker för kropp och själ

Att meditera innebär inte bara att sitta i lotusställning och andas lugnt. Det existerar en rad tekniker sedan mycket länge som man kan prova.

OshomeditationDepositphotos_22687061_original-e1463130454754

Denna teknik är utvecklad av en indisk, andlig lärare vid namn Baghwan Shree Rajneesh som dog 1990. Han har länkat samman olika indiska traditioner med västerländsk psykologi. Inom Osho kan man meditera genom dans, rörelse och med ljud, men även stilla meditation går bra. Tanken är att bejaka kroppen och sexualiteten och ge utlopp åt känslorna. Först då kan man bli lugn, ansåg han.

Vipassana

I motsats till Osho, blir man istället rekommenderad att avhålla sig från sexualitet under kursens gång för att helt fokusera på sinnet och kroppen. Man ska även öva sig på att behandla sina medmänniskor kärleksfullt och dela med sig av all den omtanke som man bär inombords. Detta är en av Indiens äldsta meditationstekniker för att lugna sinnet och återupptogs av Buddha för flera tusen år sedan.

Mindfulness

Metoden uppkom i USA på 70-talet av en molekylärbiolog som ansågs kunna lindra sjukdomstillstånd och stress genom meditation. Teknikerna är huvudsakligen tre stycken- andningen, sinnesintrycken och fysisk avslappning. Man vill fokusera helt och hållet på nuet och släppa allt vad oro och stress för med sig.

Tai Chi

Tai Chin kommer från Kina och härstammar ur taoismen som menar att allt består av yin och yang, dvs två krafter som behöver vara i balans. Metoden kommer från Qi Gong som har samma filosofi.

Det är en rörelsemeditation som sägs förbättra hållning och rörlighet genom djup andning och lugna, smidiga rörelser. På så sätt synkroniseras andningen med den fysiska kroppen och ett fokus upprätthålls som ger balans och medvetenhet.

Acem

Till skillnad från många meditativa tillstånd som ofta är österländska, är Acem istället utvecklad i Norge på 60-talet av en grupp läkare och psykologer. Här innebär det att man upprepar ett ljud under en halvtimme samtidigt som man sitter stilla och blundar. Man ska endast koncentrera sig på ljudet och i övrigt låta sinnet vara tomt.